Kanın Yasaklanma Sebebi ve Kökeni

Kur'an'da kan yasaklanmıştır,Kur'an'da yasaklanmasının nedeni ise büyük ihtimalle Tevrat'ın tesiri altında kalmasından dolayıdır,çünkü Tevrat'ta da yasaktır kan yemek,içmek..Bir etin kaşer(helal) olabilmesi için kandan tamamen arındırılması gerekir.Eti kandan arındırmak için bir dolu teknik vardır.İsteyen olursa bu teknikleri yazarım fakat şimdi gereksiz görüyorum.


Öncelikle Kur'an'dan ayetleri görelim;


Bakara:173=O, size ölüyü (leşi)- kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olan (hayvan)ı kesin olarak haram kıldı. Fakat kim kaçınılmaz olarak muhtaç kalırsa, taşkınlık yapmamak ve haddi aşmamak şartıyla (ölmeyecek oranda yiyebilir), ona bir günah yoktur. Gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir..


Tevrat'ta ise yasaklanmasının nedeninin ''kanın ete can vermesi'' olduğu söyleniyor;


Levililer.3=17:Hayvan yağı ve kan yemeyeceksiniz.Yaşadığınız her yerde kuşaklar boyunca bu kural hep geçerli olacak.

Levililer.7=26-27:Nerede yaşarsanız yaşayın,hiçbir kuşun ya da hayvanın kanını yemeyeceksiniz.Kan yiyen herkes halkımın arasından atılacak.

Yasanın Tekrarı.12=23-24-25:Ama kan yememeye dikkat edin.Çünkü ete can veren kandır.Etle birlikte canı yememelisiniz.Kan yememelisiniz;kanı su gibi toprağa akıtacaksınız.Kan yemeyeceksiniz. Öyle ki,size ve sizden sonra gelen çocuklarınıza iyilik gelsin.Böylece RAB'bin gözünde doğru olanı yapmış olursunuz. 
olanı yapmış olursunuz.  


Görüldüğü gibi Tevrat'a göre kan ''ruh'' görevi görüyor,ete can veriyor.Bu ise mezopotamya mitlerinden alıntıdır.


Bu mitlere göre insana tanrısal kan,tanrısal tükürük ya da tanrısal ruh ile hayat verilir,bunlarla cansız kil ete kemiğe büründürülür,canlandırılır.Tevrat kan ve tanrının üflediği hayat nefesi mitlerini barındırır.Bu kan mitine göre(ki yaratılış versiyonlarından sadece biridir) insanlar boğazlanmış bir Tanrı'nın kanıyla karıştırılmış kilden yaratılmıştır.Bu kan insana Tanrısallık verir,yani ruh.


Kur'an da büyük ihtimalle bu nedenle yasaklamıştır kanı,Kur'an ayetlerinin büyük çoğunluğunun kaynağı Tevrat'tır sonuçta.