Kur'an'a Göre İlk Tapınak Kabe

KUR'AN'A GÖRE İLK TAPINAK KABE
 
Ali-İmran=96:Şüphesiz, insanlar için kurulan ilk ibadet evi, elbette Mekke’de, âlemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Kâ’be’dir.


Ayetin tefsiri;

Müslim'in Sahih'înde Ebû Zer'den şöyle dediği sabit olmuştur Ben Rasû-lullah (sav)'a yeryüzünde kurulan ilk mescide dair soru sordum, O "Mescid-i Haram'dır" diye buyurdu. Sonra hangisidir? diye sorunca, O: "Mescid-i Ak­sa" diye buyurdu. Bu sefer ben: İkisi arasında ne kadar (zamanlık bir süre) vardır? diye sordum, şöyle buyurdu: "Kırk yıl.Hem diğer taraftan yerin tü­mü senin için bir mesciddir. Namaz vakti nerede girerse orada namaz kıl."  
Mücahid ve Katade dedi ki: Beyt-i Haram'dan önce herhangi bir mescid kurulmuş değildir.Ali (r.a) da şöyle demiştir: Beyt-i Haram'dan önce birçok evler vardı. Yani İbadet maksadıyla kurulmuş ilk ev, odur.
Mücahid'den de şöyle dediği nakledilmektedir: Müslümanlarla yahudiler karşılıklı olarak övündüler. Yahudiler: Beytü'l-Makdis Kâ'be'den daha fazilet­li ve daha büyüktür. Çünkü peygamberlerin hicret ettiği yer orasıdır ve O, Arz-ı Mukaddes'tedir dediler, Müslümanlar da şöyle karşılık verdi: Hayır, Kâ'be on­dan daha faziletlidir. Bunun üzerine yüce Allah bu âyeti kerimeyi indirdi. 
Bundan önce Bakara Sûresi'nde {.2/127'nci âyetin tefsirinde) Beyt'in inşa edilmesine ve onu ilk inşa edenlere dair açıklamalar geçmiş bulunmaktadır. 
Mücahid der kî: Şanı yüce Allah, bu Beyt'in yerini, yeryüzünden herhan­gi bir şeyi yaratmadan ikibin yıl önce yaratmıştı. Hiç şüphesiz onun temel­leri, en aşağıdaki yedinci arza kadar inmektedir.Mescid-i Aksâ'yı ise, Süley­man (a.s) bina etmiştir. Nitekim Nesâî tarafından sahih bir isnadîa kaydedi­len ve Abdullah b. Amr yoluyla gelen hadisde de böyle İfade edilmiştir. Pey­gamber (sav) buyurdu ki: "Süİeyman b. Dâvud (a.s) Beytü'l-Makdis'i inşa edin­ce yüce Allah'tan üç husus diledi. Yüce Allah'tan vereceği hükümlerinin ken­di hükmüne uygun düşmelerini söylemesini istedi; bu isteği ona verildi. Yi­ne yüce Allah'tan kendisinden başka hiçbir kimseye verilmeyecek bir mülk verilmesini istedi, bu da ona verildi. Yüce Allah'tan Mescidin inşasını bitirince de buraya yalnızca onda namaz kılmak arsuzuyla kim gelirse, mutla­ka onu günahlarından                 -annesinin o kimseyi doğurduğu gibi- kurtarılmasını diledi, bu da kendisine verildi.  
Bu durumda bu iki hadis (son naklettiğimiz hadisi şerif" ile, başlığın ba­şında nakledilen hadis-i şerif) arasında bir işkâl (çelişki) görülmektedir. Çünkü, Hz. İbrahim ile Hz. Süleyman arasında uzun yıllar geçmiştir, Tarih­çilere göre bin yıldan fazla bir zaman geçmiştir. Bu çelişki şöyle açıklanmış­tır: İbrahim ile Süleyman (ikisine de selam olsun) başkalarının temelini at­mış olduğu mescidlerin binalarını yenilemişlerdir. Beyt-i Haram'ı ilk bina ede­nin önceden de geçtiği gibi Adem (a.s) olduğu söylenmiştir. Buna göre, onun çocuklarından başka birtakım kimselerin Beyt-i Haram'dan kırk yıl sonra Bey-tü'1-Makdis'i bina etmiş olması mümkün görünmektedir. Aynı şekilde melek­lerin de Allah'ın izin vermesi üzerine Beyfi bina etmiş olmaları da mümkün­dür. Bütün bunlar ihtimal dahilindedir. Doğrusunu en iyi bifen Allahtıf. 
Ali b. Ebi Talib (r.a) da şöyle demiştir: Şanı Yüce Allah meleklere yer yü­zünde bir ev bina etmelerini ve etrafında tavaf etmelerini emretti. Bu ise, Hz, Adem'in yaratılışından önce olmuştu. Daha sonra Hz. Adem, bu evin yapa­bildiği kadarını bina etti ve onu tavaf etti. Ondan sonra diğer peygamberler de böyle yaptı, Sonra da onun inşasını İbrahim (a.s) tamamladı. 
Kurtubi:El Camiul Ahkamul Kur'an:Ali İmran Suresi 96. Ayet Tefsiri 

Görüldüğü gibi Kur'an dışında diğer İslami kaynaklara göre de Kabe ilk inşa edilen tapınaktır.Tabi bu tefsiri bu ayetten sadece benim Kabe'nin ilk tapınak sonucunu çıkarmadığımı,ünlü alimlerin hatta sahabelerin de o sonuca vardığını göstermek için astım.Yani ben de bir sorun yok,az buçuk Türkçe bilen herkes size bunu söyler,çünkü ayet açık,Kabe ilk tapınaktır diyor.


Kabe'yi Adem'in inşa ettiği inancı bizleri bağlamaz tabi,bizler bilimsel verilere göre konuşuruz.Eğer Adem'in yaptığı Kabe ile bu Kabe farklıysa yani Kabe defalarca tamamen ortadan kalkıp tekrar ve tekrar aynı yere inşa edildiyse,belki çelişkiden sıyrılınabilir  ama Kur'an'da böyle olduğunu düşündürebilecek tekbir kelime yoktur.


Bugün reformcu(hanif) Müslümanlar Kur'an dışı kaynak kabul etmez,en sahih hadisleri bile.Dolayısıyla bu ayet onlar için net bir çelişkidir.


Eğer başka kaynaklara başvurmadığımızda Kur'an'daki herhangi bir ayet çelişkili olabiliyorsa bu Kur'an'ın eksik olduğu çelişkisini doğurur.Yani bu ayet her yönden çelişkilidir.


Peki Kabe en eski tapınak  mıdır?Arkeolojik bulgular Kabe'den çok daha eski tapınakların varlıklarını gösteriyor.

Kabe'nin M.Ö 800'lü yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor ve bu tarih Kabe'yi ilk yapmaya yetmiyor.Kabe'den çok önce kurulmuş tapınaklar,evler var.Dünya'nın en eski tapınağı yapılan arkeolojik kazılar sonucu Şanlıurfa'da ortaya çıkarılmıştır ve Paganizme aittir,Putperestlere ait de olabilir.
 
KAYNAKLAR:

http://www.ntvmsnbc.com/id/25071084/
http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/233832.asp

Göbeklitepe bulgularını geçtim,Sümer tapınakları var,varoğluvar.


Çelişkiye Gelen Cevaplara Cevap

Farklı forumlarda bu çelişkiye gelen cevapları ve bunlara karşılık benimkileri buraya asmam gerektiğini düşünüyorum.

Karşıt Cevap:Ayette hdiayet kaynağı olan ilk tapınak Kabe deniyor,dünya üzerindeki ilk tapınağın Kabe olduğunu söylemiyor.Ve ayette Kabe geçmiyor! 

Benim Cevabım:Önce kelimeleri vereyim;

1. inne : muhakkak ki
2. evvele beytin : ilk ev
3. vudia li en nâsi : insanlar için vaz'edildi, yapıldı
4. le ellezî : elbette ki o
5. bi bekkete : Bekke'de, Mekke'de
6. mubâreken : mübarek
7. ve huden : ve hidayet vesilesi olan
8. li el âlemîne : âlemler için

Ve çevirelim:

Çeviri:Muhakkak ki
insanlar için yapılan ilk ev(tapınak) elbetteki o Mekke'de,alemler için hidayet vesilesi olandır.

Evet ayette ''hidayet vesilesi olan ilk tapınak'' dese bu bir çelişki olmaz.İslam'a göre sadece Allah'ın evleri hidayet verebilir,diğer tapınaklar yanlış yoldakilerindir ve hidayet vermezler.

Fakat ayette diyorki ''insanlar için yapılan ilk ev hidayet vesilesi olan Kabe'dir'' bu ikisi arasında dağlar kadar fark var.Bu ayetten açıkça iki şey anlaşılıyor:

1.İnsanlar için ilk kurulan tapınağın Kabe olması.
2.Kabe'nin hidayet vesilesi olması.

Yani Kabe ilk kurulan tapınaktır ve kurulduğu günden beri hidayet vermektedir.Müslümanların iddia ettikleri çeviri ''hidayet vesilesi olan ilk tapınak'' yanlıştır.

Şimdi diğerine geçeyim;

Buna göre ayetin orjinalinde Kabe kelimesi geçmez,dolayısıyla çelişki de yoktur.Evet gerçektende Kabe kelimesi geçmiyor yukarıda kelimeleri verdim.Fakat bahsedilen tapınağın Kabe olduğu çok açıktır.Mekke'de bulunan ve hidayet vesilesi olan başka hangi tapınak var?Kesinlikle öyle birşey yok sadece Kabe var.Kabe'den başkası olsaydı bile çelişkiden kurtuluş olmazdı çünkü ne Mekke'de ne de Arap Yarımadası'nda Göbeklitepe'de bulunan tapınaktan daha eski bir tapınak yokturDünya'nın başka yerlerinde de yoktur çünkü Göbeklitepe tapınağı dünyanın ''en eski'' tapınağıdır.


Görüldüğü gibi bu cevaplar çok yetersizdir.Cevabı olan paylaşırsa sevinirim.