Abdest Hakkında

Abdest sadece namazın şartıdır  Kur'ana göre.Camiye girerken, Kuran okurken, namaz dışındaki her hangi bir ibadet için abdestin, ve de boy abdestinin (gusül) alınmasına ihtiyaç yoktur.


Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda; Yıkayınız: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi. Sıvazlayınız: başınızı ve topuklara kadar ayaklarınızı. Eğer cünüp iseniz temizlenin. Eğer hasta veya yolculukta iseniz, veya biriniz ayak yolundan geldi ise, ya da kadınlara dokunduysanız, ve de su bulamamışsanız: Temiz bir toprakla yüzünüzü ve ellerinizi sıvazlayın. Allah size zorluk çıkarmak istemez. Allah sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor. Umulur ki; şükredersiniz. 

5- Maide Suresi 6 

Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüp iken de -yolculuk hali müstesna- yıkanıncaya (gusül edinceye, boy abdesti alıncaya) kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta veya yolculuktaysanız, biriniz ayak yolundan gelmiş, yahut kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız, temiz bir toprakla teyemmüm edin: Yüzlerinizi ve ellerinizi sıvazlayın. Allah affedici, bağışlayıcıdır. 

4- Nisa Suresi 43 



Bu iki ayete göre abdest şu şekilde alınır:


1.Yüz ve dirseklere kadar eller yıkanır.
2.Baş ve topuklara kadar  ayaklar sıvazlanır.
3.Gusul abdesti ise ayrı bir harekete gerek duymaksızın normal bildiğimiz yıkanmadır.Banyo yapan herkes gusül abdesti almış olur yani.


Boy abdesti için şuradan şuraya kadar yıkanın, ağzınızı, burnunuzu üçer kez çalkalayın, toplu iğne başı kadar kuru yer bırakmayın, sağ omzunuzdan başlayarak üçer kez su dökün ifadeleri geçmez. Böyle sınırlamalar olmadığından “gasâle” kelimesinden sadece “yıkanmak” anlaşılır. 


Abdesti bozan durumlar:


Abdesti sadece tuvalet ihtiyacının giderilmesi bozar,gusül abdestini ise cinsel ilişki.


Su bulunmadığı durumlarda:


''Su bulamamışsanız, temiz bir toprakla teyemmüm edin: Yüzlerinizi ve ellerinizi sıvazlayın. Allah affedici, bağışlayıcıdır."


Ayet gayet net bir şekilde teyemmümü açıklıyor.


Bu iki ayet dışında Kur'an'da abdest ve boy abdestiyle ilgili bir ayet yoktur.Görüldüğü gibi o kadar hurafe içerisinden sıyrılınca ne kadarda basitleşiyor.